Ryhmäpuhe kesäkuu 2020

Kolme neljästä Suomen kunnista teki viime vuonna negatiivisen tuloksen ja tähän joukkoon kuului myös Somero, jonka tilinpäätös osoittaa 2,1 miljoonan euron alijäämää. Tilikauden tulos oli tappiollinen toisen kerran sitten vuoden 2004. Vuosikate oli kuitenkin plussalla noin 1,1 miljoonaa euroa, joten ns. syömävelalta  säästyttiin. Myönteistä oli myös kaupungin velkamäärän väheneminen.

Someron taloustilanne on kuitenkin vielä kohtuullisen hyvä, sillä johtuen aikaisempien vuosien hyvistä tuloksista on kaupunkimme taseessa puskurina ylijäämää noin 27,5 miljoonaa euroa. Somero ei ole lähelläkään kriisikunnaksi joutumista, mutta tilanteet voivat muuttua melko nopeastikin, joten tarkkaa taloudenpitoa tulee jatkaa.

Somerolaiset ovat tutkimusten mukaan tyytyväisiä kaupungin tuottamiin palveluihin. Kunta-alan asiantuntijoidenkin mukaan Somerolla on erinomaiset palvelut, mutta ne ovat heidän mielestään kaupungillemme liian kalliita. 

Somerolla on huolestuttavan paljon lasten ja nuorten huostaanottoja. Perusturvassa onkin alettu panostamaan entistä enemmän ennaltaehkäisevään työhön. Monissa perheissä vanhemmat ovat menettäneet otteensa lasten kasvatukseen, mikä ilmenee nuorten pahoinvointina ja häiriökäyttäytymisenä. Kaupungin tulisikin kohdentaa nuorisotoimen resursseja enemmän etsivään nuorisotyöhön. Tällä hetkellä esimerkiksi pieni nuorisoporukka häiriköi Kiiruun puistossa ja urheilukentällä rikkoen toistuvasti paikkoja. 

Huolimatta kaupungin huomattavista panostuksista markkinointiin, jatkoi Someron väkiluku vähenemistään. Koronaepidemian aikana on etätyö lisääntynyt huomattavasti ja mikäli tästä tulee pysyvä ilmiö, luo tämä Somerolle mahdollisuuksia uusien asukkaiden houkuttelemiseksi.

Someron kaupunki oli edistämässä aurinkoenergian yhteishankintoja ja hankintaan mukaan lähti 29 taloutta. Toivottavaa on, että kaupunki voisi jatkossakin olla edistämässsä vastaavia hankkeita. Tämä tukee kaupungin ilmastostrategian toimeenpanoa.

Suunta näyttää  olevan, että vanhuspalveluiden ja erikoissairaanhoidon palveluiden tarve lisääntyvät jyrkästi ja samaan aikaan varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukion palvelutarpeet vähenevät selvästi. Tämä tulee ottaa huomioon toimintoja suunniteltaessa,

Someron näkökulmasta sote-uudistus, jossa vastuu palveluiden tuottamisesta siirtyy isommalle yksikölle, on hyvä asia. Toivottavasti vuosia kestäneet ponnistukset asian tiimoilta saadaan lopulta maaliin asti.

Someron kaupunginvaltuusto teki kaksi vuotta sitten yksimielisesti päätöksen, jolla Tervaskannon palvelutalo myytiin Mehiläiselle 2,3 miljoonalla eurolla. Päätöksestä tehtiin kuitenkin valitus hallinto-oikeudelle, joka hylkäsi valituksen viime syksynä. Markkinatilanne oli kuitenkin tällä välin oleellisesti muuttunut johtuen mm.  suunnitellusta hoitajamitoituksesta eikä Mehiläisen kanssa päästy neuvotteluissa enää kaupungin kannalta hyväksyttävään lopputulokseen, joten myynti raukesi ja palattiin lähtöruutuun. Kaupungille ( veronmaksajille) aiheutui myynnin peruuntumisesta huomattava tulonmenetys.

Valitusoikeus kunnallisista päätöksista on tärkeä perustuslaillinen oikeus, mutta toivoisi, että ennen valituksen tekemistä myös mietittäisiin niitä seurauksia, joita  valituksesta voi kaupungille aiheutua.

Kokoomuksen valtuustoryhmä kannattaa tilinpäätöksen hyväksymistä ja haluaa samalla kiittää kaupungin henkilöstöä ja kanssapäättäjiä tärkeästä työpanoksesta ja hyvästä yhteistyöstä.

Pauli Eino