Osaamisen kartoittaminen

Osaamisen kartoittaminen

Lähivuosina kuntatyöntekijöistä suuri osa poistuu kaupungin palveluksesta eläköitymisen ja Soten myötä. Tämä aiheuttaa haasteita henkilöstösuunnittelulle ja palveluprosessien toteuttamiselle.

Lisäksi työn uudenlaiset muodot ja digitalisoituminen yleistyvät kaikissa ammateissa. Pelkkä asiasisältöjen tuntemus ja kokemus eivät enää riitä työelämän tarpeisiin. Työntekijöiltä odotetaan innovatiivisuutta, ongelmanratkaisukykyä, vastuuta, aloitteellisuutta ja tietoteknisiä taitoja. Ajantasainen tieto ja kyky vuorovaikutukseen ovat menestystekijöitä. Kaupungin tuleekin jatkossa panostaa osaamisen ennakointiin, Iaajentamiseen ja kehittämiseen.

Kaupungin nykyisiä ja tulevia osaamistarpeita tulee tunnistaa osaamiskartoituksen avulla. Systemaattisesti ja järjestelmällisesti dokumentoitu kartoitus antaa tietoa osaamispotentiaalista ja osaamisvajeesta. Osaamiskartoitus tehdään työtehtävä-, yksilö- ja tiimikohtaisesti, Määritellään taidot, joita vaaditaan, kirjataan toimenkuvat ja asetetaan suorituskyvyn tavoitteet niin yksilöiden kuin ryhmien osalta.

Ymmärrys siitä, mitä pitäisi osata antaa työn kehittämiselle oikean suunnan. Osaamisvaje voidaan paikata koulutuksella, rekrytoinnilla, käyttämällä vuokratyövoimaa tai ulkoistamalla palveluita. Työntekijän piilevä osaaminen voidaan hyödyntää jossain toisessa yksikössä. Hiljainen tieto saadaan paremmin muiden tietoisuuteen. Osaamiskartta tekee työn näkyväksi ja tutuksi myös muille. Lisäksi tunnistetaan ja paikallistetaan strategisesti tärkeä osaaminen, eikä anneta sen kadota työntekijän eläköitymisen myötä.

Osaaminen varmistaa sen, että työntekijä viihtyy työssään ja kaupunki menestyy.

Somerolla 12.9.2016

Kokoomuksen valtuustoryhmä